Vann

Forrige uke var vi så heldige å få tilbringe 2 dager sammen med Devendra, en superhyggelig og jovial nepaleser som var student på Hald i 2009/2010. Vi snakket naturligvis om Norge og Nepal. Han lurte på hva vi likte best med landet hans, og svarene kom ganske så fort og enstemmig fra hele den norske gjengen som var representert - vi liker menneskene vi har møtt, hvor åpne og hjelpsomme alle er mot oss. At husa er åpne for alle, at vi blir invitert med på ting, at vi alltid er velkomne. Er det ikke plass, så lages det plass, for alle skal med uansett.

Selvsagt lurte også vi på hva Devendra likte best med Norge, og hva han ikke likte med det kalde landet der i nord. Utenom brød. Og svarene hans fikk meg til å tenke.

Noe av det han likte best med Norge, var hvor ryddig og rent det var der. Omtrent helt fritt for søppel i gatene, i stor kontrast til Nepal. Noe av det han ikke likte, var hvor mye ressurser og naturressurser vi bruker. Visste du at dersom alle mennesker på jorda skulle hatt like høyt forbruk som en nordmann, hadde vi trengt hele 3.6 jordkloder? Dersom alle mennesker skulle hatt likt forbruk som en gjennomsnittlig nepaleser, hadde vi trengt 0.6 jordkloder.

En Kathmandus elver, full av søppel. Vi var med Devendra, militærfolk, politiet, flere skoleklasser og mange andre lokale ildsjeler på "river cleaning!" 

La meg trekke fram et eksempel: vann! Det er en uvurderlig ressurs vi i Norge bruker enormt mye av uten å en gang tenke oss om.

Nepal har en stor utfordring med vanntilgang. Enten er det for mye vann, på feil sted og til feil tid, eller så er det for lite vann. Klimaendringene skaper også endringer i monsun- og andre nedbørsmønstre, og bryter med tusenårige kunnskaper og gjør landbruk mer utsatt og mindre forutsigbart. I tillegg er Glacier Lake Outburst Flooding (GLOFS) en stor trussel for menneskene her. Disse oppstår når isbreene smelter og trekker seg tilbake, eroderer landskapet og kunstige dammer av silte løsmasser, jord og stein bygges opp og demmer for smeltevannet.

En av Nepals mange elver, med smeltevann fra Himalayafjellene.

Alle nepalesere sparer på vannet. Familien vår skrur ofte av hele vanntilførselen inn i huset, for å spare. De har alltid noen bøtter ekstra med vann stående, slik at de har en back.up dersom det ikke skulle komme vann en dag. Vi dusjer med bøtte og øse, og vasker både klær og oppvask for hånd.

Tilbake til Norge - her bruker en gjennomsnittlig vaskemaskin og oppvaskmaskin 20 liter vann per vask, en dusj 15 liter vann i minuttet og å trekke ned i toalettet 6-10 liter vann.

Min dusj for øyeblikket. Jeg kan melde at bøttedusj fungerer utmerket! :) 

Jeg er født i Norge. Født inn i uendelig med muligheter, forutsigbarhet og trygghet. Et liv uten så mange materielle goder, uten stabil internett-tilgang, varmtvann, stekeovn, toalett og toalettpapir, vaskemaskin og gigantiske supermarkeder hvor du kan finne all mat i verden, går helt fint! Sett med mine norske briller, er det både spennende og befriende å leve i en kultur hvor overflod er ikke-eksisterende - her har Norge mye å lære! Og noen av disse vanene som har blitt en naturlig del av mitt hverdagsliv her i Nepal, som å spare på vannet, skal definitivt være med meg hjem til Norge igjen. 


- Nora

Kommentarer

Populære innlegg